Czosnek
Czosnek był znany i doceniany na świecie już od niepamiętnych czasów, a informacje na ten temat można znaleźć w wielu krajach. Obecnie jego zastosowanie jest
Czosnek był znany i doceniany na świecie już od niepamiętnych czasów, a informacje na ten temat można znaleźć w wielu krajach. Obecnie jego zastosowanie jest
Jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Od czasów antycznych doceniano jej walory odżywcze i lecznicze. Jest wprawdzie uboga w witaminy, lecz
Za jej ojczyznę przyjęło się uważać słoneczną Hiszpanię. Pietruszka przechodziła nieco dziwne koleje losu. W starożytnym Egipcie była czczona jako roślina, która wyrosła z krwi
Ojczyzną tych warzyw są Egipt i Chiny. Rzodkiewka jest pochodną od rzodkwi, wszakże delikatniejszą w smaku i lepiej przyswajalną przez organizm. W żywieniu ma duże
To dość popularne warzywo znane jest od co najmniej czterech tysięcy lat. Uprawiane było w basenie Morza Śródziemnego, Iranie, Indiach, a nawet Chinach. W niektórych
Pochodzi z Ameryki Południowej. Dość szybko po odkryciu Nowego Świata dotarł do Europy. Z Hiszpanii i Portugalii przez Francję, Włochy i Niemcy zadomowił się w
Historia ziemniaków jest stosunkowo krótka; nieco ponad cztery wieki temu Hiszpanie przywieźli je z Ameryki do Europy. Przez dłuższy czas nie bardzo wiedziano, co z tym
Spożywane i łubiane były już przez starożytne narody Eurazji i do dzisiaj są jednymi z podstawowych warzyw. Odznaczają się niską kalorycznością, brak w nich tłuszczu,
Zawiera sporo witamin i mikroelementów. Można ją spożywać w każdej postaci. Pestki są znakomitym lekiem w przypadku pasożytów przewodu pokarmowego, szczególnie tasiemca (należy wówczas spożywać
Na dworze Salomona bób był jednym z podstawowych pokarmów. Nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa faba, które oznaczało żywność, posiłek. Fasolę odkryto nieco później, ale