Szukaj
Close this search box.

Pietruszka

Spis treści

Za jej ojczyznę przyjęło się uważać słoneczną Hiszpanię. Pietruszka przechodziła nieco dziwne koleje losu. W starożytnym Egipcie była czczona jako roślina, która wyrosła z krwi Horusa, syna Ozyrysa. Grecy i inne ludy śródziemnomorskie uważały ją za przynoszącą pecha. Do IX wieku w Europie była rośliną prawie nieznaną, w późniejszych czasach musiała wolno torować sobie drogę wśród innych warzyw i owoców. Dziś nikt nie przejmuje się przesądami, a ogromne właściwości odżywcze i lecznicze stawiają pietruszkę na czołowym miejscu w naszym warzywniku.
Pietruszka zawiera w 100 g aż 150 mg witaminy C, 340 mg potasu, 245 mg wapnia, 79 mg sodu, 85 mg magnezu, 95 mg fosforu, 1,9 mg żelaza oraz karoten i witaminy z grupy B. Jest bezcenna w leczeniu anemii, braku apetytu, osłabieniu, reumatyzmie, podagrze, kamieniach moczowych, nerwicach, biegunce i pasożytach jelitowych. Warto też wiedzieć, że natka z jednej pietruszki zaspokaja na ogół dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Przy stosowaniu wewnętrznym zaleca się picie odwaru z 50 g nasion lub korzeni gotowanych w 1 litrze wody przez 5 minut. Zażywać 2 razy dziennie po 1 szklance przed jedzeniem. Zewnętrznie można zgniecione liście pietruszki stosować po ukąszeniu owadów.

Powiązane artykuły