Szukaj
Close this search box.

Dynia

Spis treści

Zawiera sporo witamin i mikroelementów. Można ją spożywać w każdej postaci. Pestki są znakomitym lekiem w przypadku pasożytów przewodu pokarmowego, szczególnie tasiemca (należy wówczas spożywać większe ilości pestek na czczo lub wyłuskane zmieszać z miodem i popić łyżką rycyny). Spożywane regularnie nie tylko wzbogacają organizm w mikroelementy i inne pierwiastki, ale zapobiegają zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn w starszym wieku. Jedzenie surowej dyni przeciwdziała zaparciom, natomiast gotowana jest doskonałym środkiem dietetycznym przy chorobach sercowo-naczyniowych. Ponadto dynię w każdej postaci powinny spożywać osoby mające kłopoty z nerkami, wątrobą, nadciśnieniem, przemianą materii lub układem moczowym. Znajdowano go w Europie już w wykopaliskach z epoki kamiennej, znany był w starożytnej Azji. Znacznie młodszy jest jego kuzyn — zielony groszek. Swoimi właściwościami nie odbiega od pozostałych roślin strączkowych. Posiada duże ilości skrobi i węglowodanów oraz karotenu i witaminy C. Umożliwia regenerację sił i w pełni zastępuje białko zwierzęce.

Powiązane artykuły