Jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Od czasów antycznych doceniano jej walory odżywcze i lecznicze. Jest wprawdzie uboga w witaminy, lecz jej główną zaletą są bakteriobójcze fitocydy oraz olejki eteryczne. Regularne spożywanie cebuli przedłuża życie, działa przeciwinfekcyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomocna jest przy arteriosklerozie, gdyż powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz pomaga usunąć zmęczenie fizyczne i umysłowe. Zapobiega prostacie i wzmacnia potencję płciową. Przeciw katarowi należy pić kilkakrotnie w ciągu dnia po łyżeczce syropu z pokrojonej cebuli i zasypanej cukrem.
Przeciw kamieniom żółciowym należy pić przez tydzień na noc napój sporządzony z pokrojonej drobno cebuli, z 4 łyżkami oliwy, 150 ml wody i 4 dkg smalcu nie solonego. Mieszankę tę trzeba gotować przez 10 minut i pić gorącą. Przy bólach reumatycznych ulgę przynosi przykładanie okładu z surowej utartej cebuli, podobnie jak przy migrenie pomocne są takież kompresy położone na czole. Zapach cebuli niwelują dwa rozgryzione ziarnka kawy naturalnej, spożycie jabłka, kopru lub kilku liści pietruszki.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...