Szukaj
Close this search box.

Jabłka

Spis treści

To niezwykle popularny, smaczny i pożyteczny owoc. Przysłowie mówi, że kto jada codziennie jabłko, ten obejdzie się bez lekarza. Jabłka nie posiadają zbyt wielu witamin ani soli mineralnych, ale lista zawartych w nich cennych dla zdrowia składników jest długa. Swoje niezwykłe właściwości jabłko zawdzięcza przede wszystkim pektynom. Wystarczy 15 g pektyn dziennie, aby nie mieć sklerozy. Taka ilość znajduje się w dwóch jabłkach. Uczony kanadyjski, prof. Sherman, stwierdza: „Pektyny jabłek działają jak miotła w naszych kiszkach, wymiatają bowiem wszystko to, co jest w nich zbędne, a m.in. substancje, z których mógłby powstać cholesterol. Pektynami są inkrustowane ścianki komórek w jabłku oraz blaszki gniazd nasiennych. Dlatego, np. gotując jabłka, nie należy tych gniazd usuwać. Pektyny wiążą radioaktywny kobalt i stront i usuwają promieniotwórcze substancje z naszego organizmu”. Medycyna ludowa od dawna zalecała jabłka na wszelkiego rodzaju zaburzenia żołądkowe, do dziś potwierdza to medycyna oficjalna. Doskonale działają na krążenie krwi i dlatego korzystnie wpływają przy dolegliwościach reumatycznych i podagrze.
Ułatwiają też przyswajanie wapnia. Do tego stopnia działają upiększające» na skórę, włosy i paznokcie, że wszystkie kosmetyczki radzą jeść rano jabłko dla urody, a wieczorem dla zdrowia.
Jabłkowa kuracja odchudza, ponieważ 100 g jabłek daje 30 — 50 kalorii, działa też wzmacniająco na mięsień serca.

Powiązane artykuły