Szukaj
Close this search box.

Rzodkiew, rzodkiewka i chrzan

Spis treści

Ojczyzną tych warzyw są Egipt i Chiny. Rzodkiewka jest pochodną od rzodkwi, wszakże delikatniejszą w smaku i lepiej przyswajalną przez organizm. W żywieniu ma duże znaczenie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale również na walory smakowe i dekoracyjne.
Rzodkiewka spożywana na surowo razem z liśćmi zalecana jest przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, bronchicie oraz reumatyzmie. Rzodkiew oddziałuje podobnie, dodatkowo zaś jeszcze jest pomocna przy kamicy nerkowej, schorzeniach wątroby i kokluszu.
Chrzan podawany do mięs znacznie ułatwia proces trawienia, wzmaga apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Świeżo starty chrzan położony na skórę i przyciśnięty bandażem lub w formie kompresu ma działanie rozgrzewające, pomagając przy bólach reumatycznych, zapaleniu korzonków nerwowych itp. Chrzan z mlekiem może być doskonałą maseczką kosmetyczną; położenie na kilka minut warstwy chrzanu wywołuje na policzkach naturalne rumieńce.

Powiązane artykuły