Szukaj
Close this search box.

Ziemniaki

Spis treści

Historia ziemniaków jest stosunkowo krótka; nieco ponad cztery wieki temu Hiszpanie przywieźli je z Ameryki do Europy. Przez dłuższy czas nie bardzo wiedziano, co z tym dziwnym warzywem należy robić, aż w XVIII wieku trafiły do ludu i szybko zyskały popularność. Dziś są jednym z podstawowych ziemiopłodów. Ziemniak jest bardziej kaloryczny od innych warzyw. Wyróżnia się dużą zawartością węglowodanów, przede wszystkim skrobi i błonnika oraz potasu. Jest podstawowym źródłem potasu dla organizmu, zawiera go bowiem więcej niż chleb, mięso i ryby (pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie na potas). Oprócz niewątpliwych wartości odżywczych, ziemniak był i jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Surowy sok ziemniaczany pomaga przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, kamieniach moczowych, zaparciach, hemoroidach, cukrzycy i szkorbucie. Świeży sok z surowych ziemniaków należy pić 4 razy dziennie po pół szklanki przez cztery tygodnie. Aby był łatwiej stra-wny, można zaprawić go miodem, sokiem z marchwi lub cytryny. Surowe utarte ziemniaki można stosować w formie okładów przy odmrożeniach, oparzeniach i owrzodzeniach zewnętrznych. Leczenie tzw. zastrzałów lub podeszłych ropą paznokci skuteczne jest, gdy moczy się chory palec w gorących ugotowanych obierkach.

Powiązane artykuły