Szukaj
Close this search box.

Witaminy z grupy B Witamina B

Spis treści

Dorośli powinni dostarczać organizmowi w ciągu doby około 5000 j.m., ale nie więcej niż 25 000 j.m., natomiast dzieci powinny otrzymać więcej niż 10 000 j.m. Większe ilości dopuszczalne są tylko w trakcie okresowej kuracji, prowadzonej pod nadzorem lekarza. Może to mieć miejsce w przypadku trądziku, odry, zapalenia nerek lub chorobie zatok. Nadmierne zażywanie witaminy w tabletkach może powodować swędzenie skóry, pękanie i krwawienie warg, suchość włosów, nadmierną pobudliwość nerwową, brak apetytu, bóle stawów oraz uszkodzenie wątroby, gdyż w niej odkłada się niemal cała nadwyżka. Ponieważ witamina A ulega wessaniu przez skórę, naskórek i śluzówkę, dlatego wskazane są okłady i smarowanie np. maścią tranową lub olejem lnianym przy opalaniu, kąpieli czy okładach leczniczych. Często nazywana tiaminą. Jej brak może przejawiać się zapaleniem korzonków nerwowych, częściowym porażeniem nerwów, śpiączką cukrzycową, migreną, ischiasem, nadczynnością tarczycy i innymi chorobami. Najczęstszy jednak objaw to chwilowe zaniki pamięci, chroniczne zmęczenie, nerwowość, niestrawność po spożyciu posiłku i ogólne złe samopoczucie. W krajach biedniejszych, gdzie panuje niedożywienie, zbiera swoje żniwo choroba beri-beri, spowodowana dużym niedoborem witaminy Br Organizm nie magazynuje witaminy Bv podobnie jak witaminy C, potrzebne jest więc jej stałe uzupełnianie. Norma żywieniowców przewiduje dobowe zapotrzebowanie organizmu w witaminę B, w granicach 0,5 mg na każde 1000 spożytych kalorii. Na ogół wynosi to 2 — 3 mg dziennie.

Powiązane artykuły