Witamina ta, nazywana również kalcyferolem, powstaje w naszej skórze pod wpływem działania promieni słonecznych na tłuszczową warstwę podskórną. Latem organizm może otrzymać dostateczną ilość słońca, a w jego następstwie i witaminy D, zimą z reguły odczuwane są jej niedobory. Konieczne jest wówczas zażywanie tranu z ryb morskich lub innych produktów zawierających kalcyferol, a po części witaminy syntetycznej. Witamina D jest odpowiedzialna za poziom składników mineralnych zarówno w układzie kostnym, jak i w uzębieniu. Jej brak powoduje u dzieci krzywicę, a u dorosłych rozmiękczanie kości wskutek odwapnienia. Wywołuje to bóle w kościach, które często są mylone z objawami reumatyzmu. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie organizmu na kalcyferol, to zdania są podzielone. Jedni naukowcy radzą zażywać 2500 j.m. na dobę, inni uważają, że to za mało, a jeszcze inni biją na alarm, uznając tę ilość za przedawkowanie (nadmiar powoduje nudności, wymioty, bóle głowy, biegunkę itp.). Zaleca się zażywanie witaminy D razem z witaminą A, żeby zmniejszyć toksyczność tej pierwszej, szczególnie otrzymywanej syntetycznie.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...