Szukaj
Close this search box.

Rośliny życzliwe i szkodliwe

Spis treści

Zgodnie z prawem powszechnego promieniowania, w przyrodzie wszystkie przedmioty i rzeczy — w zależności od kształtu, koloru i budowy — promieniują i emitują właściwe sobie fale. Żywe komórki wibrują w sposób charakterystyczny dla swojego gatunku. Człowiek sam emituje fale, ale jednocześnie jest też odbiornikiem promieniowania pochodzącego od przedmiotów martwych i innych organizmów żywych. Promieniowanie takie nie jest obojętne dla naszego ustroju. W tym przypadku sojusznika posiadamy w roślinności. Warto wiedzieć, że rośliny różnie reagują na promieniowanie geopatyczne, zwane potocznie promieniowaniem cieków wodnych. Dzielą się one na rośliny radiofobowe — nie znoszące tego promieniowania oraz na rośliny radio- tropowe — lubiące promieniowanie geopatyczne. Rośliny radiofobowe, posadzone na żyle wodnej, będą rosły słabo lub zwiędną. Do tej grupy należą: sosna, lipa, buk, kasztanowiec, jodła, grusza, jabłoń, wiśnia, agrest, winorośl, morela i czereśnia. W grupie warzyw promieniowanie tego rodzaju źle znoszą buraki, groch, sałata, ziemniaki, kalafior i ogórki. Rośliny radiotropowe doskonale natomiast rosną w strefie oddziaływania promieniowania żył wodnych. Zaliczamy do nich m.in.: dąb, orzech, modrzew, klon, leszczynę, jesion, śliwę i czarny bez, z warzyw zaś cebulę, czosnek, rzodkiewkę, seler, rzepę, fasolę, rabarbar i pomidory. W grupie tej znajduje się również wiele roślin leczniczych, które, aby uchronić się przed skutkami promieniowania, wytwarzają specjalne substancje ochronne. Z tego właśnie względu rośliny te, spożyte przez człowieka, działają odpromiennie i odpornościowo na jego organizm. Ciekawe, że w drzewa z tej grupy najczęściej uderzają pioruny, a ptaki, szczególnie bociany, nie zakładają na nich gniazd.

Powiązane artykuły