Miód zawiera do 82 proc. cukrów i do 18 proc. wody. Cukry to głównie fruktoza i glukoza (jednocukrowe) oraz sacharoza, maltoza i inne (wielocukry). Ponadto w miodzie znajdują się kwasy organiczne, składniki mineralne, inhibi- na i enzymy, a także śladowe ilości witamin i olejków eterycznych. Na uwagę zasługuje jego wysoka wartość kaloryczna (około 3000 kcal). 1 kg miodu posiada wartość kaloryczną porównywalną np. z 3 litrami mleka, 2 kg jaj kurzych, 5 kg ryb i 2 kg mięsa. Inną jego zaletą jest łatwość przyswajania przez organizm ludzki. W przeszłości miód był stałym składnikiem większości maści, mikstur i nalewek leczniczych. Przy regularnym zażywaniu wzmacnia i stymuluje pracę serca, poprawia samopoczucie, regeneruje siły, usuwa stan wyczerpania i przygnębienia, pobudza apetyt, jak również przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia. Jest szczególnie zalecany przy gojeniu ran, schorzeniach gardła, żołądka, wątroby i wysiłku umysłowym. Częste spożywanie miodu przez ludzi zdrowych zwiększa sprawność umysłową, zapobiega apatii i przygnębieniu, uodparnia na przeziębienia oraz infekcje bakteryjne, poprawia wydolność fizyczną i w niewielkim stopniu zwiększa wagę ciała. Posiada także właściwości konserwujące, co wykorzystywali nasi przodkowie.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...