Oprócz nektaru i spadzi, pszczoły zbierają też wcale niemałe ilości pyłku kwiatowego. Duży ul potrafi w ciągu sezonu zgromadzić kilkadziesiąt kilogramów pyłku! Pszczoły zużywają go nie więcej niż połowę (służy jako zasadniczy pokarm dla larw i młodych robotnic), reszta zaś jest magazynowana w formie zapasów i nadwyżkę tę odbiera się zapobiegliwym owadom. Skład pyłku Na pyłek kwiatowy składają się męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych. Posiada on tak różnorodny i bogaty skład, że nie może się z nim równać żaden inny produkt roślinny. Jego zasadniczy skład jest następujący: woda — do 25%, węglowodany — do 48%, tłuszcze — do 4%, składniki mineralne — do 4%, białka — do 47%, witaminy (jest koncentratem niemal wszystkich witamin), inne substancje, np. fitocydy, olejki eteryczne, hormony, enzymy, stymulatory wzrostu i wiele innych. Skład pyłków bywa bardzo zróżnicowany w zależności od roślin, na których żerują pszczoły. W przyrodzie istnieje niesamowita ilość pyłków, np. na jeden kwiatostan brzozy przypada sześć milionów ziaren pyłku, kukurydzy — pięćdziesiąt milionów! Jeden kwiat jabłoni zawiera aż sto tysięcy ziaren pyłku.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...