Miód winien często gościć na naszych stołach, przy czym szczególnie wskazany jest dla dzieci i młodzieży. Niemowlętom zaleca się około 1 łyżeczki miodu dziennie, starszym dzieciom do 40 g dziennie, a młodzieży i dorosłym ilości jeszcze większe. Na ogół nie zachodzi niebezpieczeństwo jego przedawkowania, czasami tylko nadmierna ilość słodkiego przysmaku może spowodować mdłości lub brak apetytu. Spożywany rano na czczo oraz wieczorem przed zaśnięciem działa najkorzystniej. Zaleca się picie 1 —2 łyżeczek po rozcieńczeniu w przegotowanej wodzie (najlepiej ciepłej). Można go pić również z ciepłym mlekiem lub wodą i sokiem z cytryny, przy czym należy pamiętać, że jeśli w trakcie podgrzewania temperatura roztworu przekroczy 40°C, wówczas miód zaczyna tracić swoje właściwości lecznicze, powyżej 60°C staje się już tylko związkiem cukrów prostych. Najwięcej zalet posiada miód dojrzały. Ma wówczas gęstą konsystencję i przelewany układa się warstwami, tworząc niewielki, wolno zanikający wzgórek. Miód niedojrzały jest znacznie rzadszy i przy przelewaniu tworzy małe wgłębienie, ponadto szybko ulega fementacji i jest mniej wartościowy. Jak odróżnić, czy miód jest fałszowany, czy nie? Oprócz metod analitycznych istnieją sposoby praktyczne, stosowane od bardzo dawna na targach i bazarach. Pierwszy z nich polega na tym, że kroplę miodu upuszcza się na gładką powierzchnię usytuowaną lekko pod kątem. Fałszowany miód będzie się toczył, prawdziwy — nie. Utarło się też przekonanie, że prawdziwy miód powinien lekko „drapać” w gardle. Nie jest to pewny sposób, gdyż niektóre jego gatunki są łagodne i nie „drapią”.
Czym wyróżniają się nowoczesne protezy zębowe?
Współczesna protetyka stomatologiczna przebyła długą drogę – na przestrzeni lat pojawiły się innowacyjne technologie i materiały, które zwiększyły komfort, estetykę i funkcjonalność protez zębowych. Pacjenci mogą obecnie korzystać z rozwiązań,...