Szukaj
Close this search box.

Dzika róża

Spis treści

Dzika róża jest bez wątpienia królową wszystkich ziół, tak jak jej ogrodowa siostra królową wszystkich kwiatów. Dzika róża to bogactwo witamin. W żadnej innej roślinie nie ma tyle witaminy C, co właśnie w róży. Wystarczy spożyć trzy owoce dzikiej róży, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę (cytryna ma wielokrotnie mniej witaminy C). Drugim atutem róży jest zawartość witaminy A w ilości nie mniejszej niż w marchwi. Ponadto zawiera witaminy Bv B2, E, K i P oraz kwasy foliowy i organiczne, garbniki, cukry, białka, glikozydy, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, siarkę i inne pierwiastki. Róża wzmacnia zatem odporność organizmu na choroby zakaźne, przeziębienia, grypę, pomaga zwalczać szkorbut, krwawienia z dziąseł, wpływa również hamująco na proces starzenia się, przyśpiesza gojenie się ran, zapobiega miażdżycy, zawałom serca i zaburzeniom trawienia. Zapobiegawczo i leczniczo zaleca się picie soku z dzikiej róży oraz herbatek z jej owoców. Herbata z róży jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Jeśli nie ma gotowej herbaty w torebkach do zaparzenia, to łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem lub gotujemy jeszcze przez 4 minuty.

Powiązane artykuły