Ta słodka i przyjemna terapia, znana od niepamiętnych czasów, przeżywa swój renesans. Co prawda, miód jeszcze do niedawna figurował na liście leków, obecnie zaś jest sklasyfikowany jako produkt spożywczy, lecz nie umniejsza to jego właściwości leczniczych. Miód naturalny wytwarzany jest w ulu z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Dla uzyskania np. 1 kg miodu pszczoły muszą dostarczyć do ula około 150 tysięcy porcji nektaru, natomiast aby zdobyć ów nektar, muszą oblecieć kilka milionów kwiatów! Ul to niepowtarzalne laboratorium biotechnologiczne, w którym pszczoły wytwarzają cały zespół produktów. Dzielą się one na produkowane z zebranego pyłku, jak miód, pierzga, czyli tzw. chleb pszczeli, i propolis, oraz na wydalane, jak mleczko pszczele i jad. Każdy z tych produktów ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i profilaktyce.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...