Szukaj
Close this search box.

Zieleń

Spis treści

R. Hunt tak scharakteryzował tę barwę: „Zieleń jest kolorem przyrody, kolorem zrównoważonej siły, postępu umysłu i ciała. Zieleń stwarza harmonię, mając uspokajający wpływ na nasz system nerwowy. Indyjska filozofia kojarzy zieleń z wodami ziemi, twierdząc, że zwiększa harmonijność drgań naszych myśli i przynosi spokój zmysłom. Pragnienie zielonych pól i drzew po okresach spędzonych wśród szarych betonów miast jest instynktownym, fizycznym dążeniem do sił koloru przyrody, która łagodzi i odnawia. Zieleń jest neutralna, jest punktem równowagi w samym środku spektrum. Zieleń nie grzeje i nie ziębi, nie jest kwasem ani zasadą. Zieleń jabłka jest promieniowaniem braterstwa i wspólnym mianownikiem przyrody”. Wiele ze swoich prac R. Hunt poświęcił badaniu wpływu zieleni na organizm ludzki. Uzmysławia nam taką oczywistość, że wiosnę kojarzymy z nową energią. Po szarych, bezbarwnych dniach zimy czujemy się odświeżeni, wewnętrznie jaśniejsi. Mimo że nie w pełni zdajemy sobie z tego sprawę, odczuwamy działanie zielonego promienia odnowy na nasze materialne ciało. Barwa zielona oraz żywe rośliny najkorzystniej wpływają na narząd wzroku, leczą choroby układu nerwowego, układu krążenia oraz schorzenia żołądka i wątroby. Światło matowozielone pomocne jest w leczeniu chorób skórnych i alergicznych, pomaga też w gojeniu się ran, przeciwdziała zapaleniom oraz obniża ciśnienie krwi. Naukowcy produkują obecnie koncentraty zielonej energii przyrody, znanej jako chlorofil, pomocne w pobudzaniu i podtrzymywaniu akcji serca. Wśród Hindusów do dziś utrzymuje się przekonanie, że jasne odcienie zieleni kojarzą się z sympatią, przyjaźnią, zbytkiem, indywidualnością, a przede wszystkim nadzieją, natomiast ciemne — z chciwością, zawiścią i egoizmem. Metalami promieniującymi zielonym światłem są miedź, chrom, nikiel, platyna, aluminium i kobalt. Wśród środków żywnościowych barwnik ten zawiera większość zielonych jarzyn i owoców, o ile nie są ani kwaśne, ani zasadowe.

Powiązane artykuły