Szukaj
Close this search box.

Przyrządzanie nalewki

Spis treści

To najpopularniejsza postać leku aloesowego, mająca uniwersalne zastosowanie. Przyrządza się ją następująco: Wybieramy aloes dobrze rozwinięty i o jędrnych liściach; jego wiek powinien wynosić minimum pięć lat, żeby był w pełni wykształcony wewnętrznie. Na dwa tygodnie przed ścięciem przestajemy go podlewać. Kwiat pozbawiony wody zacznie wytwarzać w sobie substancję
ochronną, na której nam przede wszystkim zależy. Teraz możemy już ściąć kwiat. Owijamy go w papier i przechowujemy przez 5 dni w ciemnym, suchym i chłodnym pomieszczeniu. Po tym okresie liście należy umyć i wytrzeć do sucha. Wyciskamy sok przez maszynkę do mięsa lub w sokowirówce. Do dużego słoja przelewamy sok, dokładamy taką samą ilość miodu oraz wlewamy wytrawne czerwone wino w ilości równej sokowi połączonemu z miodem. Całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy przed zakurzeniem i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po dokładnym wymieszaniu nalewkę należy przelać do ciemnych butelek i dobrze zakręcić. Lek można zażywać trzy razy dziennie, po łyżeczce, przed posiłkiem przez pierwszy tydzień, w następnych tygodniach po łyżce stołowej.

Powiązane artykuły