Szukaj
Close this search box.

Lecznicze właściwości pyłku

Spis treści

ruch-to-zdrowie

Badania zdrowia i długości życia osób zajmujących się pszczelarstwem wykazały, że na ogół dożywają one sędziwego wieku. Wynika to m.in. z tego, iż często spożywają miód nie oczyszczony, zawierający znacznie większe ilości pyłku niż miód spożywczy. W wielu krajach, m.in. we Francji, pyłek traktuje się jako panaceum na wszelkie schorzenia. Jeżeli nawet opinie te są przesadzone, to jednak jest w nich część prawdy. Lekarze osiągają zachęcające rezultaty w leczeniu prostaty i zaburzeń czynności jelit, pyłek również znakomicie obniża ciśnienie krwi, poprawia samopoczucie, koi nadwerężony system nerwowy, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, zwiększa wydolność mięśni, a nawet przedłuża życie. Jest niezwykle pomocny w zwalczaniu anemii, przy zaparciach, biegunkach, zakażeniach bakteriologicznych i wirusowych. Osiągnięto też pozytywne wyniki w leczeniu cukrzycy. Warto dodać, że alergicy nie muszą obawiać się pyłku przerobionego przez pszczoły, gdyż nie powoduje on uczulenia. Alergeny są unieszkodliwiane przez ślinę i nektar, często przechodzą jeszcze przez proces fermentacji mlekowej.

Powiązane artykuły