Warzywa i owoce dzięki swojemu smakowi, zapachowi i barwie nie tylko urozmaicają nasze posiłki, ale równieżdostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników. Większość warzyw i owoców posiada właściwości lecznicze lub odżywcze, powinny więc stanowić nieodłączną część naszego codziennego jadłospisu. Dlatego też jedną z zasad dietetyki jest regularne ich spożywanie. Możliwe to w krajach o ciepłym i umiarkowanym klimacie, ale już znacznie trudniejsze w strefach chłodniejszych, gdzie jada się je sezonowo. Z obliczeń naukowców wynika, że w ciągu roku człowiek powinien spożyć około 170 kg warzyw i owoców oraz około 100 kg ziemniaków. Nie ma jeszcze produktu, który mógłby całkowicie zastąpić roślinne składniki w naszym menu, zaletą warzyw i owoców jest bowiem również to, że ułatwiają przyswajanie przez organizm produktów białkowo-węglowodanowych. Mimo wieloletniego doświadczenia każdego z nas w spożywaniu produktów roślinnych, nie każdy zna ich właściwości lecznicze, chociaż stale ukazuje się wiele fachowych publikacji na ten temat. Z bardziej kompleksowych opracowań trzeba wymienić pracę francuskiego lekarza I. Valneta pt. Leczenie jarzynami, owocami i zbożami, na uwagę zasługuje także książka rosyjskiej dietetyczki Żanny Orłowej pt. Wszystko o warzywach. Poniżej syntetyczne informacje na temat właściwości leczniczych i odżywczych warzyw i owoców w świetle najnowszych publikacji światowych na ten temat.
Jakie są obowiązki farmaceuty w aptece?
Współczesna apteka to nie tylko miejsce, w którym pacjenci mogą zaopatrzyć się w leki, ale także centrum opieki farmaceutycznej, gdzie profesjonalne doradztwo odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Farmaceuci, będący...