Jad pszczeli najczęściej kojarzy się z nieprzyjemnym i bolesnym użądleniem. Żądło z porcją jadu jest naturalną bronią pszczół. Niestety, jest to broń ostateczna, bowiem pszczoła na ogół nie może wyjąć żądła i odrywa się od niego, pozostawiając znaczną część swego przewodu pokarmowego. W tej sytuacji owad musi wkrótce zginąć. Jad pszczeli jest bezbarwnym płynem o kwaśnogorzkim smaku. Posiada bardzo złożony skład chemiczny, który dokładnie jeszcze nie został rozpoznany. Wiadomo, że znajdują się w nim białka, enzymy oraz śladowe ilości wielu innych substancji. Apitoksynoterapia, czyli leczenie jadem pszczelim, zdobywa sobie coraz większą popularność na całym świecie. Jest to terapia nieco bolesna, gdyż najlepsze wyniki uzyskuje się wówczas, gdy pszczoła bezpośrednio wprowadzi jad w ciało człowieka. Można też przyjmować jad w tabletkach lub roztworach, ale skuteczność jest znacznie mniejsza. Jad pszczeli znany jest jako lek przeciwko reumatyzmowi, artretyzmowi, astmie, nadciśnieniu, w mniejszym zaś stopniu w leczeniu miażdżycy.
Czym wyróżniają się nowoczesne protezy zębowe?
Współczesna protetyka stomatologiczna przebyła długą drogę – na przestrzeni lat pojawiły się innowacyjne technologie i materiały, które zwiększyły komfort, estetykę i funkcjonalność protez zębowych. Pacjenci mogą obecnie korzystać z rozwiązań,...